27 de febr. 2014

Dictat per parelles: 'L'amic retrobat'

De dos en dos, alternant lectura i escriptura, podreu completar el següent fragment de L'amic retrobat, una interessant novel·la sobre la Segona Guerra Mundial, escrita per Fred Uhlman.


Full 1

Alumne A llig, alumne B copia en el full 2

Quan vaig tornar a l'escola després de les vacances d'estiu, que havia passat a Suïssa amb els meus pares, la inexorable realitat penetrà per primera vegada en tots nosaltres. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ________________________________________. Homer i Horaci, Eurípides i Virgili encara tenien allà més importància que els inventors i els mestres temporals del món. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ______________. Morir per la pròpia pàtria era una manera de seguir el seu exemple llargament respectat. Però participar en la lluita política, això era una altra història. ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ __________ (...) Òbviament, ja ni tan sols nosaltres podíem continuar ignorant en aquells moments el que passava fora del nostre temple.

Fred Uhlman, L'amic retrobat (1971)

_____________________________

Full 2

Alumne B llig, alumne A copia en el full 1

_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
___________________________________. Fins aleshores, i per un període molt més llarg del que a mi em semblà en aquell moment, l'escola havia sigut un temple d'humanitats en el qual els filisteus no havien aconseguit d'introduir la seua tecnologia i política. _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________________________________________________. És veritat que durant la Primera Guerra Mundial havien mort un centenar de xiquets, però el mateix els havia passat als espartans a les Termòpiles i als romans a Canà. _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ __________________________________ Com podien pretendre que comprenguérem què estava passant quan els nostres professors d'història s'havien limitat a explicar-nos només el que havia passat abans de 1870? _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ ______________________________________________.

Uhlman, Fred, L'amic retrobat (1971)

AMPLIEU LA INFORMACIÓ

1. Anoteu les paraules i expressions que no coneixíeu i busqueu-les al diccionari.

2. A quin moment de la història europea creus que es refereix el protagonista? Per què?

3. L'editorial Columna, en la seua col·lecció "Columna Jove", té una versió de L'amic retrobat, publicada l'any 2004. Si t'interessen les històries sobre la Segona Guerra Mundial, aquesta novel·la breu t'interessarà especialment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.