21 de febr. 2014

Dictat per parelles: 'Dones'

Entre dos persones podreu completar el fragment de "L'àvia Sixta", un conte de l'escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó. Alterneu lectura i escriptura.


Full 1

Alumne A llig, alumne B copia en el full 2

La meva àvia és una dona rica, d'herències ancestrals. Té, a casa, coses de molt valor, no tant en joies com en quadres i escultures, a més d'unes inversions que ha menat amb gran destresa. __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ ______________________________________ Va pujar els seus fills amb mà de ferro. Malgrat els seus vuitanta-dos anys, continua lúcida i maliciosa. Les artèries, però, la van trair fa cosa de vuit o deu anys i va resultar completament impossible trobar qualque persona que, pel salari que fos, pogués aguantar-la més de quinze o vint dies. _____________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________

Isabel-Clara Simó "L'àvia Sixta" dins Dones (1997). Ed. Columna

____________________________________________________ 


Full 2

Alumne B llig, alumne A copia en el full 1

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ _____________________________________________ _________ He sentit dir que tenia dominat l'avi Llorenç, que jo no vaig conéixer. Segons diuen -si és que són de fiar uns fills tan poc amorosos-, no sols va portar sempre el pòndol de la casa sinó tots els afers econòmics, car la fortuna era pròpia i no provinent de matrimoni. _____________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ ____________________________  Era, tanmateix, completament necessari que algú en tingués cura. Recordo a la meva infantesa els pares i els tiets parlant-ne fins a caure esgotats. El cas és que ningú no la volia a casa, ni tan sols amb l'esperança d'heretar la major part de la fortuna.

Isabel-Clara Simó "L'àvia Sixta" dins Dones (1997). Ed. Columna

AMPLIEU LA INFORMACIÓ

1. Busqueu al diccionari les paraules i expressions que no coneixíeu.

2. Assenyaleu les formes que no reconeixeu com a pròpies del català occidental i digueu amb quina forma sinònima es corresponen.

- El verb:

- Els possessius:

- Els substantius:

- Els numerals:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.