25 de juny 2013

'Són bojos aquests catalans!?' 82013) de David Valls


A hores d'ara el documental ja no és cap projecte, però al juny del 2013, quan es va publicar aquest apunt per primera vegada, encara estava en la fase de producció. Hui en dia ja podeu contemplar el documental complet a internet.


El documental Són bojos, aquests catalans!?, realitzat per Zeba Produccions, té l’objectiu de resoldre una sèrie d’interrogants a l’entorn de la situació de la llengua catalana, entre d'altres: per què el català no es troba en una situació similar a les altres llengües comparables en nombre de parlants en països democràtics? Per què l’ús no està normalitzat? Per què sovint s’abandona la llengua? El documental comprova sobre el terreny la situació del català, una de les llengües amb més parlants d’Europa i parteix d’una idea del lingüista David Valls. La seua filmació es va finançar per mitjà d’una campanya de micromecenatge, amb el suport de la Plataforma per la Llengua, Tallers per la Llengua i la col·laboració del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i el Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona (CUSC).

El documental narra l'aventura real d'Alina Moser, una jove alemanya que fa poc que viu a Catalunya, que parla català però no entén el castellà, ha decidit voltar amb furgoneta per conèixer de primera mà el país on ha decidit viure. Aquest és el punt de partida del documental Són bojos, aquests catalans!?, una roadmovie de 70 minuts que recorrerà Catalunya, Andorra, la Franja de Ponent i Catalunya Nord.

Durant aquest viatge l’Alina es trobarà en diverses situacions de la vida quotidiana que haurà d’afrontar amb certes dificultats i veurà que no n’hi ha prou de saber només català per viure en aquest país. A més a més, aprofitarà per aprofundir en certs aspectes i anirà a parlar amb l’Eugeni Sallent, director de Televisió de Catalunya; Maria Bargalló, vicerectora de la Universitat Rovira i Virgili, i l’escriptor Matthew Tree, entre d’altres.

(Vilaweb, 20 de juny del 2013).

Vicenç Villatoro

Per tenir un tast us posem l'enllaç del tràiler i per si el voleu veure complet, l'enllaç a You tube.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.