5 d’abr. 2020

El zoòtrop


 El Diccionari Normatiu Valencià de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ens descriu la joguina així: "zoòtrop, m. JOCS Joguet en forma de caixa cilíndrica, giratòria, amb una sèrie de figures col·locades en el seu interior que es contemplen a través dels clevills fets en les parets" de la caixa.

Seguint la sèrie de l'entrada del blog anterior, aquesta setmana el Museu del Cinema de Girona ens proposa construir-ne. Us animeu?

 És tracta d'un dels aparells més populars durant el segle XIX que permet simular el moviment d'una sèrie de dibuixos que reflecteixen les seues diverses fases. Aquesta joguina òptica, precursora del cinema, ens permet generar la sensació de moviment d'imatges que formen una mateixa seqüència quan fem girar ràpid el tambor de l’aparell i mirem a través de les finestretes qui hi ha a la seua paret. La sensació de moviment es produeix perquè el nostre cervell no té temps per a separar les imatges una a una i reconstrueix mentalment el que seria la seqüència lògica d'aquell moviment. Per exemple: el bot d'una granota, el galop d'un cavall, el vol d'una gavina, la flor que s'obri, el peix que pica l'ham, el ball d'una persona o d'una parella, el globus que esclata en punxar-lo amb l'agulla, la pilota que vola cap a la cistella...  No poseu límits a la imaginació i proveu a dibuixar les tires que us animarà el zoòtrop.

  Les explicacions sobre el funcionament i les instruccions per a reproduir un d'aquests aparells les trobareu en el pdf del següent enllaç.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.