29 de març 2020

El taumàtrop

En la secció d'Educació del Museu del Cinema de Girona trobareu una proposta interessant que ens ajuda a entendre la preocupació existent en  la societat del segle XIX per reproduir imatges en moviment. En ella ens proposen construir alguns dels aparells òptics que van ser precursors del cinematògraf. Aquesta setmana ens proposen construir un taumàtrop.

El taumàtrop és un dels aparells precursors del cinema, inventat a la Gran Bretanya cap al 1825. Es tracta d'un "joguet òptic consistent en un disc amb un dibuix diferent en cada cara en què es representen dues parts complementàries d'una mateixa escena, al qual es lliguen dos fils de manera que quan es fa girar ràpidament les imatges de cadascuna de les cares se superposen i es pot veure l'escena sencera". (Definició extreta del portal de terminologia valencià)

Al llarg del segle XIX van ser molts els joguets que es difongueren per crear la sensació de moviment de les figures estàtiques. Inicialment, es tractava d'experiments científics que després es convertiren en jocs per a les famílies.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.