22 de set. 2015

Sobre les primeres literatures

La literatura antiga

No podem separar l'estudi de la literatura antiga de la civilització que l'he creada. Els primers llibres que trobem en cadascuna de les cultures antigues que tingueren tradició escrita són un intent d'explicar els orígens d'un poble, d'una civilització. Hi comprenen aspectes reals o de ficció en un intent d'explicar-nos aquells esdeveniments històrics i fenòmens astronòmics, atmosfèrics o tel·lúrics per als quals no tenien encara una explicació lògica o científica. Al mateix temps, aquests primers llibres també contenen aspectes de l'organització social i política dels pobles que els crearen, així com aspectes legals i religiosos.

1. L'epopeia de Gilgamesh o Poema de Gilgamesh és una narració d'origen sumeri escrita sobre argila en escriptura cuneïforme. Dins la literatura mesopotàmica cal destacar també el Codi d'Hammurabi, una recopilació de lleis d'indiscutible valor jurídic i històric que, en les exemplificacions, té caràcter literari.




2. El llibre dels morts, a Egipte, és un llibre escrit sobre papir en escriptura jeroglífica.



3. Els Veda són quatre llibres que transcriuen part de la literatura religiosa de tradició oral de l'Índia; posteriorment va ser escrits en sànscrit vèdic i formen part de les arrels de l'hinduisme.
També hi ha altres creacions literàries hindús que exemplifiquen gèneres com la poesia èpica, on destaquen el Mahabharata i el Ramayana, o com la narrativa, on destaca el Panchatantra.




4. A la Xina, entre d'altres escrits, cal destacar una mena d'antologia poètica anomenada Shijing. Els poemes estan escrits amb caràcters ideogràfics i devien ser versos cantats en temples, corts i pobles generalment.


5. La Bíblia és el llibre més traduït i llegit de quants han existit. Escrita en hebreu i en grec, en ella es conta la història del poble hebreu.




1 comentari:

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.