2 de des. 2016

Ellen Kooi: fotografia onírica

Què us recorda la següent fotografia? Potser altra creació artística anterior? En qui cregueu que es va inspirar la fotògrafa a l'hora de preparar el decorat i la composició?


Encara que no és fàcil trobar el motiu que inspirà la idea a l'autora; potser va ser alguna de les interpretacions del mite d'Ofèlia, la jove estimada per Hamlet, fill del rei de Dinamarca, que es veié envaïda per una gran tristesa com a conseqüència de la mort del pare a mans del seu estimat. Alguns pintors prerafaelistes es van inspirar en l'obra de Shakespeare i pintaren aquesta mort. L'obra més reconeguda, potser, l'Ophelia (1851-1852) de John Everett Millais es conserva a la Tate Gallery de Londres.



No és l'única. Hi podeu trobar altres versions com per exemple les d'Eugène Delacroix, o d'Alexandre Cabanel, entre d'altres; ara bé, en elles no hi figura el cos inert, flotant sobre aigües tranquil·les, com és el cas següent.


_____________________________

L'enigmàtica fotografia de l'artista Ellen Kooi forma part d'una sèrie de fotografies on la mirada humana i la seua presència en la natura agrest resulta molt enigmàtica. La fotògrafa holandesa ens ofereix un treball inquietant on la figura humana s'enfronta al paisatge amb molta força i espectacularitat. El conjunt, ben organitzat, s'assembla al d'un decorat teatral on els personatges ens suggereixen, ja siga amb la mirada o amb el gest, algun detall enigmàtic. Es tracta d'un producte, generalment oníric i surrealista, on la fotògrafa converteix el paisatge holandès en un escenari per als seus jocs de fantasia.



Proposta d'activitat

1) Els alumnes triaran una foto i, escrites en una fitxa, faran preguntes o donaran explicacions sobre allò què els suggereix o els sorprèn més.

2) Totes les preguntes sobre la mateixa foto es posaran sobre la taula en el mateix munt.

3) Els alumnes agafaran, per ordre, una de les fitxes i intentaran contestar les preguntes escrites.

Es tracta de fer que els alumnes es plantegen quin és l'enigma, el fet sorprenent, que està present en cada posada en escena, en cada fotografia. L'activitat pretén treballar l'expressió oral amb preguntes, senzilles o no, que han elaborat els seus companys i que, segurament, no tenen una única resposta. 

4) L'autor de la pregunta podrà establir un diàleg si creu que la resposta no és l'encertada.

Des del punt de vista de l'anàlisi de la imatge, preguntes i respostes, ens donaran a entendre en part quina ha estat la mirada, el punt de vista, de la fotògrafa Ellen Kooi.

Preguntes com a exemple:

- Per què pugen als arbres? Què volen veure? 



- A qui mira? On van?


A què té por? Quina direcció porta el vent?


Per què es camufla?


Com s'aguanta l'escala? Què mira? 



En la següent informació complementària trobareu altres fotografies igual d'interessants.

- En la xarxa
- Web

Apunt recuperat: publicat anteriorment el 10 d'octubre de 2014.


_____________________________

Altres propostes que et poden interessar si t'agrada la fotografia psicològica i d'emocions: 
- Ginebra Siddal, pseudònim d'una fotògrafa granadina.

- Philippe Halsman, el fotògraf de les celebritats americanes que aconseguí que els seus models botaren al ritme que ell marcava.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.