1 de juny 2014

ESCOLA VALENCIANA IMPULSA “EL MURAL”, UN PROGRAMA DE RÀDIO DIRIGIT PER AMÀLIA GARRIGÓS, I LA PROJECCIÓ DE “L’ALQUERIA BLANCA” ALS MUNICIPIS

Ens arriba un escrit d'Escola Valenciana on se'ns recorda la importància dels mitjans de comunicació en la nostra llengua i la possibilitat de crear iniciatives com el programa de ràdio 'El Mural'. 


L'escrit diu:

Han passat sis mesos del tancament de RTVV per part del Govern Fabra i el president d’Escola Valenciana va definir aquesta decisió amb l’expressió de “colp d’estat mediàtic”.

“Els valencians i les valencians ens hem quedat sense una televisió i una ràdio públiques i en valencià autonòmiques. Abans ens van tallar el senyal de TV3 i poc després del tancament de RTVV va arribar la censura a Catalunya Ràdio”, ha recordat Vicent Moreno i ha continuat dient “ara Fabra també ens tanca escoles i ens suprimeix línies en valencià, mentint sobre les excuses que va posar quan va tancar els mitjans de comunicació públics del País Valencià”.

La nostra ràdio, la nostra tele és una proposta en positiu i constructiva que té com a objectiu obrir finestres simbòliques a la llibertat d’expressió i comunicació en la nostra llengua. És també una manera de defensar el dret dels valencians i les valencianes a disposar d’uns mitjans de comunicació, públics, de qualitat i en valencià.




El Mural – programa radiofònic mensual – primer programa el 2 de juny

El programa radiofònic El Mural és una iniciativa d’Escola Valenciana i està realitzat per un equip de treballadors i treballadores de RTVV conformat per dos tècnics i tres redactors-productors. Són professionals de Ràdio 9, que s’han compromés de forma voluntària a fer un treball molt acurat.

Dirigit per la periodista Amàlia Garrigós, és completa amb periodistes, tècnics i productors amb una llarga trajectòria en el món radiofònic com són Pau Vendrell, Xelo Ribera, Esther Altabella, Pepe Moreno i Iňaki Maxkiaran.

“Després de 24 anys fent ràdio, l’agost de 2012 van fulminar de la graella de la programació de Ràdio 9 l’informatiu cultural Alta Fidelitat. Des d’aleshores que no havia tingut l’oportunitat de construir. Tots els components de l’equip, ens estimem aquest mitjà de comunicació tan pròxim, tan màgic, tan immediat. Escola Valenciana ens ha oferit l’oportunitat de fer ràdio amb total llibertat donant prioritat a les creacions culturals del nostre país. Estem treballant amb molta il·lusió. Escola  és una entitat cívica que aglutina milers de valencians des de diversos col·lectius. És una força viva. Admirem i respectem la seua tasca i ens sentim orgullosos d’anar amb ells agafats de la mà”, ha declarat Amàlia Garrigós.

El president d’Escola Valenciana ha volgut expressar l’agraïment a l’equip del programa: “Estem molt satisfets amb el resultat de la primera entrega de El Mural. Estem immensament agraïts a Amàlia, Xelo, Pau, Esther, Pepe i Iñaki, perquè estan fent Escola Valenciana de la millor manera que sabem: davant de micros oberts a la llibertat d’expressió”. 

El Mural és un programa radiofònic mensual, d’una hora de durada, que parla de diferents temàtiques relacionades amb el valencià des de diferents àmbits i punts de vista. El propi nom del programa és una declaració d’intencions: un mural de veus, de geografia, de cultura, de política, de música i de col·lectius. Un mural de diversitat, de diàleg i de democràcia participativa.

 “El Mural pretén ser un símbol per a reivindicar la nostra RTVV, la que volem;  i demostrar que estem vius i amb ganes de construir una societat plural i digna,  malgrat les mesures unilaterals de Fabra que ens han deixat un mapa sonor i visual sense veu per al valencià”,  ha declarat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

Amàlia Garrigós ha avançat els continguts del primer programa, que es podrà escoltar a partir de dilluns 2 de juny: “En aquesta primera edició, El Mural dóna veu als xiquets del CEIP Cremona que justament hui porten 100 dies amb les seues nits tancats. És tracta d’una tertúlia molt colpidora que us recomane escoltar atentament. Dramatitzem un relat del Premi Sambori. Per fer-ho, hem ajuntat les veus de la sèrie de Canal Nou  Bola del Drac, que va marcar tota una generació de xiquets. Es tracta dels actors Francesc Anyó i de les germanes Mari Carme i Míriam Giner, del grup Carraixet. Fem una passejada per les novetats editorials i musicals; conversem amb Pep Gimeno Botifarra que és el protagonista del documental El cant de les arrels; entrevistem a Orxata, la banda més original de casa nostra que ens ha cedit la sintonia... i uf...  Haureu de gaudir dels sons de El Mural perquè  hi ha un treball de realització molt acurat que us emocionarà, espere que tant com ens emociona a nosaltres.”

La proposta és absolutament de servei públic. No hi ha publicitat i l’equip humà que l’integra el porten a terme de manera altruista i voluntària.

El centre de producció de El Mural són les instal·lacions radiofòniques de què disposa l’Ajuntament d’Alboraia, que és una de les institucions col·laboradores en aquesta iniciativa per haver posat totes les facilitats i tot el material tècnic a l’abast dels professionals que l’elaboren.

El Mural comptarà amb un espai en el web d’Escola Valenciana. A partir del dilluns 2 de juny es podrà accedir a la primera entrega per mitjà de l’adreça www.escolavalenciana.org/elmural Un espai que comptarà, també,  amb podcasts de les  diferents parts del programa.

A més, és clau l’important suport de mitjans de comunicació digitals. Vilaweb, La Veu del País Valencià, Tres deu, Sons de Xaloc i Mildenou penjaran cada nova entrega de El Mural en les seues respectives portades. El primer programa es llançarà mitjançant aquestes finestres el pròxim dilluns 2 de juny.

Així mateix, algunes emissores municipals valencianes s’han mostrat interessades a incorporar el programa en les seues programacions. Són: Ràdio Burjassot, Ràdio Cocentaina, Ràdio Godella, Ràdio Mislata, Ràdio l'Om de Picassent i Ràdio Túria de l'Eliana.




L’Alqueria Blanca –  una proposta per a fer xarxa pels pobles i ciutats

Amb el tancament de Televisió Valenciana, el sector audiovisual s’ha quedat orfe d’una plataforma televisiva en la nostra llengua. Amb l’objectiu de contribuir a la normalització del valencià en aquest àmbit, Escola Valenciana s’ha proposat oferir als ajuntaments valencians la possibilitat de projectar l’última temporada de la famosa sèrie L'Alqueria Blanca, la que ja no es va poder veure a Canal 9.

“El que busquem des d'Escola Valenciana és, mitjançant una sèrie històrica com ara L'Alqueria Blanca, impulsar un circuit estable de projeccions en valencià arreu del territori, així com la promoció de les produccions valencianes de qualitat que, a hores d'ara, no troben cap camí per presentar-se al públic valencià”, ha explicat Vicent Moreno.

Aquesta és una oportunitat magnífica per als ajuntaments de programar la sèrie en les activitats de cinema a la fresca que solen oferir o en la cartellera de pel·lícules que programen a sales i auditoris municipals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.