7 d’abr. 2014

Sr. García i el 'collage'

Sr. García és el pseudònim d'un dissenyador madrileny que ha il·lustrat llibres per a diferents editorials i revistes nacionals i internacionals. És també un dels fundadors de la Sociedad de Collage de Madrid on ha realitzat algunes exposicions individuals i col·lectives. El seu pseudònim ens recorda el novel·lista i autor teatral Enrique Jardiel Poncela per tres motius: les marques literàries en el grafisme, la coincidència en la utilització d'un humor absurd i surrealista i la casualitat del nom amb què signa l'artista i el títol d'una de les obres de l'autor teatral: El cadàver del Sr. García.


Conscients que no podem abastar tota l'obra i influïts per aquesta primera sensació, ens hem limitat a localitzar algunes referències literàries pròpies del llenguatge poètic present en les composicions del Sr. García. És el cas, per exemple, de Moby-Dick, la novel·la de Herman Melville.

Font: Magenta

O també, el de la novel·la Alícia al país de les meravelles, obra de Lewis Carroll amb un marcat accent oníric que està ben present en l'obra de Sr. García.


Font: Sr. Garcia

No volem oblidar, en aquesta breu pinzellada, alguns treballs que ens acosten a la novel·la negra i, especialment, al món del cinema.

 


El llenguatge del collage requereix molt d'ingeni i habilitat amb les tisores i la composició, tècnica que controla de forma especial Sr. García. El collage s'ha emprat en poesia, entre d'altres pels dadaistes; en tallers d'escriptura com els del grup Grafein; i en publicitat, faceta en què treballà també l'autor durant un temps i que ens ha deixat exemples com el del pòster següent:

 Font: Sr. García

Un altre dels temes relacionats amb la literatura que observem de forma constant en l'obra gràfica de Sr. García és la interpretació del món que l'envolta a partir de la creació d'objectes, poemes visuals, i de la creació de personatges, com podem observar en algunes de les seues exposicions: "Pasaba por aquí", (La calera) tot un bestiari de personatges característics de la societat de consum en què ens movem, i "Collage, poema objeto", un catàleg d'objectes carregats de poesia i de força visual.

És per això que el treball de Sr. García es mereix la nostra atenció i una breu reflexió sobre la seua mirada que podrem fer a classe , amb més detall, el proper dimecres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.