2 de juny 2011

Als acadèmics de la llengua (i 2)

Senyors i senyores acadèmics,

Vull manifestar el meu malestar respecte a les propostes de canvi assenyalades pel senyor Conseller d’Educació en funcions, Alejandro Font de Mora, per al sistema educatiu valencià perquè suposa l’eliminació de les línies d’ensenyament en valencià. L’alternativa que ens proposa es carrega el desenvolupament de la Llei d’ús i ensenyament del valencià i els programes PIL i PEV, que, fins ara, eren els únics que garantien mínimament l’aprenentatge de les dues llengües oficials en les condicions que exigeix la llei quan es refereix als alumnes de l’ensenyament obligatori:

«al final dels cicles en què es declara obligatòria la incorporació del valencià a l’ensenyament, i qualsevol que haja estat la llengua habitual en iniciar els estudis, els alumnes han d’estar capacitats per a utilitzar, oralment i per escrit, el valencià en igualtat amb el castellà» (Llei d'Ús i Ensenyament, art. 19.2)

S’ha fet alguna avaluació dels coneixements orals dels alumnes valencians en les llengües oficials del nostre territori? Quin ha estat el resultat? Coneixem els resultats respecte als coneixements escrits? Quins alumnes han obtingut millors resultats en les proves? Si no vaig errat, en general, els qui millors resultats han obtingut sempre en les proves d’avaluació externa dels centres escolars del Sistema Educatiu Valencià han estat els alumnes dels programes PIL i PEV, que ara el Conseller posa en perill.

Per tant, si són certes les dades oficials que s’han fet públiques al llarg dels darrers anys per part de la mateixa Conselleria d’Educació, si als professionals que treballem en l’educació no se’ns ha consultat sobre l’assumpte, si no s’ha fet una avaluació com cal abans de proposar un canvi tan profund en el plantejament pedagògic general dels centres docents, la societat i les institucions hem d’alçar la veu més enèrgica en CONTRA de la proposta del Conseller i vostés, com a experts que en són i coneixedors de les dades i les estadístiques, haurien de ser-ne els primers.

Mentre la proposta del Sr. conseller sembla demostrar una sensibilitat clara cap a la promoció de l’anglés i el reforç del castellà, no demostra, en cap moment, la mateixa sensibilitat davant del valencià i converteix els valencianoparlants, amb la desaparició dels programes PEV i PIL i l’adjudicació d’exempcions de l’assignatura de valencià a ciutadans que viuen en la nostra Comunitat, en ciutadans de segona i a la llengua dels valencians en una llengua d'anar per casa. Els polítics (i vostés estan també per opinar, assessorar i controlar l'ús i la norma quan aquesta no es compleix) han de defensar els drets del valencià i complir la Llei perquè la nostra llengua és part del nostre patrimoni cultural i la principal senya d’identitat dels valencians, per això ha de ser objecte d’especial atenció i protecció.

Si una part dels polítics valencians, que ens haurien de representar, defugen l’ús social i públic del valencià, com s’ha de produir la sensibilització social necessària perquè els parlants no canvien de llengua ni eviten el seu ús? Quins passos preveu al respecte el projecte del Sr. conseller perquè aquest fet canvie i caminem cap a la normalització? Hauran de passar de les generalitats de la declaració de principis del dia 28 de gener a la concreció que es fa necessària en aquests moments. A Mallorca, l'Obra Cultural Balear ja s’ha pronunciat al respecte amb motiu dels 25 anys de la seua Llei d'Ús. Què espera l’Acadèmia per concretar més la seua postura respecte al projecte del Sr. conseller?

Actuen AMB DIGNITAT si volen que els qui hem confiat en la seua tasca (professors i professores de valencià, alumnes, pares i mares que han confiat en l’escola en valencià. etc.) continuem confiant en ella i en la institució que ens hem dotat per garantir la cura i la promoció del valencià. Altrament, els valencianoparlants estarem, una vegada més, en la més gran INDEFENSIÓ i vostés ho hauran consentit.

I també:

Que es pronuncie l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i rectifique el Sr. conseller

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.