11 d’abr. 2015

A Clockwork Orange (1971) d'Stanley Kubrick

Fitxa tècnicaTítol original: A Clockwork Orange (La taronja mecànica)

Direcció: Stanley Kubrick

Novel·la: Anthony Burgess

Curiositats: La naranja mecánica


Preguntes de comprensió

1. Caracteritza el protagonista i els seus companys abans de la detenció. Per què creus que després actuen com ho fan? Quin ha sigut el detonant que ha provocat eixa reacció?

2. Qui dels presents en la demostració del tractament es mostra contrari? Per què?

3. Explica què li passa a Alex amb Beethoven.

4. Argumenta a favor o en contra del tractament de la violència que apareix en la pel·lícula.

 

5. Creus que la frase: "Quan un home no pot triar, deixa de ser home" s'ajusta al plantejament d'alguna escena de La taronja mecànica? Justifica la resposta.

6. L'escena de la rehabilitació posa en dubte el paper les institucions davant l'individu. Fins a quin punt han tingut, A. Burgess i S. Kubrick, en compte la frase de Rousseau: "L'home és bo per naturalesa i la societat és qui el corromp"?

7. Al llarg de la pel·lícula, els actes del protagonista el converteixen més en víctima o en verduc? Posa exemples que justifiquen la teua resposta.

8.  Què faries tu per a intentar acabar amb la violència o disminuir els seus efectes?

9. Quin simbolisme té l'uniforme i les màscares dels joves que assalten la casa dels gats? Els quadres i les escultures que apareixen en l'escena aporten la informació que hui en dia alguns directors substituirien per la sang i els primers plans?

10. Comenta l'estètica de la pel·lícula: vestuari dels personatges, decoració dels ambients, paisatge urbà (els molls del riu o edificis com la tenda de discos o el bar, les cases assaltades...), música?11. Què en penses del final? Saps que la novel·la té un final feliç? Proposa un final alternatiu.

12. Opinió personal raonada.

Amplia informació: el documental sobre la pel·lícula.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.