21 de gen. 2014

Ens neguen també Catalunya Ràdio i Catalunya Informació!



És increïble que
- en una època en què hom pot escoltar cadenes de ràdio d'altres països i en altres llengües,
- després d'impedir les emissions de TV3 al País Valencià,
- havent tancat impunement Canal 9 i Ràdio 9
ens neguen tan reiteradament la possibilitat d'escoltar la nostra llengua als mitjans de comunicació. Quin serà el següent atac!


A les 8 de la nit s'ha tallat l'emissió de Catalunya ràdio i Catalunya informació. Abans però s'ha fet un programa especial dedicat al seu tancament per als oients valencians que podeu escoltar en el següent enllaç: www.catradio.cat/endirecte.

Ens han posat nous entrebancs per poder triar el que volem escoltar en llibertat, per poder sintonitzar la ràdio o el programa que ens abelleix; però podem continuar escoltant Catalunya Ràdio per internet:

- amb l'ordinador: www.catradio.cat/endirecte/
- amb el mòbil o la tauleta: directament amb l'APP de Catalunya Ràdio, o bé mitjançant els webs: www.reciva.com, www.vtuner.com, www.tunein.com, www.mediayou.net, connect.pure.com
- amb un "Smart TV": amb l'aplicació Tunein.

Si no ens deixen circular per les autopistes de la informació, haurem de buscar les sendes d'internet per arribar enlloc; no podem renunciar a escoltar els mitjans de comunicació en la nostra llengua. Els governs central i l'autonòmic s'encaboten en posar-nos difícil la normalització lingüística, però volem defensar la nostra llengua i els mitjans de comunicació que mantenen vius els diferents registres del català. Els que emprem el valencià, els qui mantenim dia a dia la seua riquesa cultural i els valors de la nostra gent, no podem renunciar a cap dret més. Si ens ho posen difícil, caldrà buscar els camins que no ens allunyen de la ruta i ens permeten informar-nos lliurement, sense imposicions i en la llengua que ens fa sentir poble, que ens fa sentir bé, que ens reforça la nostra personalitat.


En èpoques ja llunyanes haguérem de sintonitzar Radio Pirenaica per estar millor informats sobre el que passava realment durant la dictadura franquista; la premsa internacional tampoc no ens arribava i havíem d'empassar-nos el noticiari estatal. Ara disposem de mitjans per no quedar aïllats, emprem-los. Connectem-nos a Catalunya ràdio mitjançant la web http://www.catradio.cat/comescoltarnos/ No hi renunciem; és el nostre dret!


____________________________________________________________________

Joan Fuster tenia molt clara la importància dels mitjans de comunicació per a la difusió de la llengua i la seua normalització i l'Isidre Crespo ens ho ha portat a la memòria amb un dels textos de l'assagista suecà:

El català, a les acaballes del franquisme i avui, ha tingut un mòdic accés als «mitjans de comunicació de masses»: al cinema, a la ràdio, a la televisió. No és suficient. Si el català no ha de «morir», caldrà instaurar-lo plenament en aquesta línia. No estem per perdre temps. Cal catalanitzar el cinema, cal catalanitzar la ràdio, cal catalanitzar la televisió, i urgentment. I els diaris, és clar. Però, ¿com? ¿I qui ho podria fer? Hi ha, en uns casos, el monopoli de l'Estat, que, a tot estirar, farà concessions no massa clares. Si n'ha fetes algunes al Principat, en la ràdio o en la televisió, i si arriba a ser condescendent amb les llles, que no ho sé, al País Valencia —àmbit catalanoparlant dens, malgrat el seu «bilingüisme» territorial— hi ha una sistemàtica marginació del català. I hi ha l'empresa privada. L'empresa privada, que va a fer diners, no adoptarà el català fins que el català no siga lucratiu en la publicitat. Igual que el cine. I igual que tot. És el «sistema».
[...] Pel que fa a la llengua, seran tan restrictius com podran. Ja sé que val més una mica que no res, i hem d'acceptar les coses com vénen. No ens hi hauríem de resignar, però.


Joan Fuster . O ARA O MAI. 1981, dins Pamflets polítics, 1985, Empúries, pàgs.127- 130.

2 comentaris:

  1. Increïble! Em quedo sense paraules, Francesc...

    Pandorha Gloria

    ResponElimina
  2. Las veu de Mònica Terribas, després de 25 anys d'emissions de Catalunya ràdio i Catalunya informació per al País Valencià, denunciava així el fet que ahir, per ordre del Ministeri d'Indústria, s'apagaren les emissions.

    http://www.catradio.cat/videos/4868572/Portada-de-Monica-Terribas---22012014

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.