17 de jul. 2013

'La mirada fotográfica' i PhotoEspaña

PhotoEspaña Festival internacional de fotografía y artes visuales

Ja heu llegit el programa de l'edició d'enguany de PhotoEspaña?

Des del 5 de juny fins al 28 de juliol podem visitar un total de 74 exposicions on es pot contemplar l'obra de 328 artistes procedents de 42 països.

PhotoEspaña és una plataforma interessant per a la promoció de l'art fotogràfic i val la pena conéixer el que es fa en fotografia arreu del món.




___________________________________________________


'La mirada fotográfica', un programa de RTVE


Algú té dubtes sobre la importància que ha adquirit la fotografia al llarg del segle XX i de l'espai que es mereix als museus d'art?

   

Fotografies de Philippe Halsman Alfred Hitchcock (Los pájaros, 1963) i Dalí i Gala (1948).

Algú dubta de la sensibilitat del fotògraf i de la seua particular mirada sobre allò que l'envolta?

Rafael Sanz Lobato, Premio Nacional de Fotografía 2011

Fotografia: Rafael Sanz Lobato (ABC)


Fotografia de Joan Fontcuberta durant l'exposició "El cosmonauta fantasma" (El Mundo.es)

Els hòmens i les dones que s'han dedicat a fotografiar les persones i la societat en què vivien han estat una mena d'antropòlegs moderns que ens han deixat un testimoni important sobre els costums, el vestit, les grans descobertes de la humanitat... Com a mostra del gran treball que han fet, en la pàgina "A la carta Televisión y radio" de RTVE trobareu uns documentals interessants que il·lustren el que us dic. Es tracta del programa "La mirada fotográfica", una sèrie dedicada a l'obra de tantes persones que han fet el seu treball des del seu estudi particular, fotografiant esdeveniments, persones i formes de vida d'una època que ja és part del context històric col·lectiu i de la tradició popular. Parlem, per exemple, de la feina d'Ortiz Echagüe (capítol 1), de Virxilio Vieitez (capítol 2), de Ramon Masats (capítol 3) o de tants altres fotògrafs anònims (capítol 4) que amb el seu treball han conservat un fragment de la nostra memòria històrica visual. Aquests hòmens i dones, amb el control de la llum, aconseguiren fer art de la seua tasca documentalista. La seua investigació anà més enllà del control de la llum i dels materials sensibles amb què treballaven. El seu domini de l'ofici i la transmissió dels coneixements a les generacions futures ens ha permés crear un espai digital (capítol 6) carregat de futur, molt més complet i interessant encara.

Amanecer en la Albufera de Valencia. © mateoht 1990-2013 - http://lafotodeldia.net

Fotografia: "Amanecer" de Mateo Hernández Toledo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.