11 d’abr. 2013

El muntatge en paral·lel: 'Love recipe'

Parlem de muntatge en paral·lel quan, a través del muntatge, s'alternen accions que l'espectador ha d'entendre que passen simultàniament en llocs o en temps diferents; per exemple, en el començament d'aquest fragment d'Star wars Episode I (George Lucas, 1999), veiem la pista i l'estadi; en el primer espai transcorre la cursa de les naus i, en el segon, podem contemplar la reacció dels espectadors. Les dues accions s'alternen en la pantalla i acaben coincidint just quan el vehicle guanyador arriba a l'estadi. Normalment les accions es donen sentit mútuament, són comparades i una determina l'altra.

També és un recurs molt habitual en pel·lícules d'acció o de vaquers que contribueix, per exemple, a generar una certa tensió en les persecucions. La tècnica sol emprar-se, en ocasions, per relacionar o enfrontar el tema del que tracten les diferents narracions; per això la imatge passa d'una història a l'altra com en el cas de The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972) on el bateig i la venjança, al final de la pel·lícula, es mostren a l'espectador mentre s'alternen fragments de les dues narracions de forma cronològica.

De vegades, per enriquir el muntatge, també es busquen aquelles similituds (objectes, formes, sons...) que permeten enllaçar les escenes; és el cas del curt que us proposem analitzar on, a més del muntatge en paral·lel, el pas d'una narració a l'altra s'esdevé mitjançant l'el·lipsi o la plasmació d'alguna coincidència en les formes, els sons o els colors dels objectes i també en les accions dels personatges.

________________________________________________

Exercici:

Observeu, en el curt del final de l'apunt, l'alternança de les accions dels dos membres de la parella mentre ell està a la cuina i ella, al bany o al dormitori.

Anoteu quin element ha permés passar d'una escena a l'altra i quina ha estat la similitud que s’ha suggerit amb el muntatge. Per exemple el soroll (de l’assecador i la batedora), la forma (del cor del ...), el gest (...), el color...

Finalment, descriviu una acció on el muntatge en paral·lel reforce el resultat final.



Love recipe (Recepta d'amor)

Un curt de: Felipe Pizarro S., Frédéric Bajou, Morgan Bourdon, Jiun Yiing Mow i
Loïc Paoli

Música de: Mathieu Alvado.

Producció: SUPINFOCOM Arles

Any: 2008

Sinopsi: Amb motiu de l'aniversari, ell li prepara un pastís amb forma de cor a la dona que, després d'un bany, es disposa a mostrar-se ben guapa per al company. Si voleu saber com s'estimen tots dos haureu d'esperar al final d'aquest curt i observar què passa amb la pilota i el gosset. La resta la deixe a la imaginació de l'espectador.

loverecipefilm.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.