3 de nov. 2010

Sis entrevistes per la llengua

Un vídeo denuncia la submissió lingüística dels catalanoparlants

Sis personalitats de la cultura i els mitjans de comunicació adverteixen del perill de no posar en valor la llengua pròpia


Critiquen que es consideri de mala educació mantenir-se en català en una conversa

21/10/10 Barcelona - Redacció

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=WW70gV10o80&feature=player_embedded


L'entitat Tallers Per la Llengua, ha presentat una nova iniciativa per fomentar la normalització de l'ús del català que, en aquest cas, s'adreça als catalanoparlants. Per mitjà d'un vídeo penjat a Youtube aquesta organització pretén denunciar el que considera una “submissió lingüística dels catalanoparlants”. El treball recull sis entrevistes a personalitats públiques de la cultura i els mitjans de comunicació –Miquel Calçada, Vicent Sanchis, Muriel Casals, Patrícia Gabancho, Fèlix Riera i Sebastià Alzamora – que adverteixen dels perills que comporta per a la pervivència del català el fet que siguin els seus propis parlants els que no li atorguin el valor que mereix.

Algunes de les conductes i idees que critiquen els entrevistats són el considerar una falta de respecte el fet de no canviar al castellà en una conversa i, en canvi, no pensar el mateix de l'actitud inversa. En aquest sentit, el vídeo posa de manifest que el 84 per cent dels catalanoparlants es passen al castellà quan algú els parla en aquest idioma, quan les xifres indiquen que un 97,4 per cent de la població entén el català. Aquest hàbit, avisen, també implica serioses dificultats per a la integració dels immigrants, ja que estableix una barrera discriminatòria. Així, els entrevistats coincideixen a recomanar als catalanoparlants d'apropar-se als nouvinguts en la llengua pròpia, ja que parlant-hi sempre en castellà no se'ls fa cap favor, sinó tot el contrari.

Tallers per la Llengua és un projecte que va néixer el 1995 i que busca augmentar l'ús social del català donant recursos als catalanoparlants perquè se sentin còmodes utilitzant la seva pròpia llengua sempre i amb tothom. En una iniciativa similar, la Plataforma per la Llengua va presentar el mes passat una sèrie de sis gags en format televisiu que feien una aproximació humorística a les diverses situacions lingüístiques que es produeixen quan els catalans tracten amb persones que no parlen la llengua, però que tenen voluntat d'entrar-hi en contacte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.