Encara hi ha vials per passejar,
però la mort n'ocupa tots els bancs.
Riuen i juguen a saltar i parar
nens atordits al caire dels barrancs.
He fet l'intent d'estar-me dret al pont
que els barracots separa dels jardins.
Ja del delit de fer de tastavins
sols queda el pler de l'aigua d'una font.
Ara camino pel vell casc urbà
mentre viatgen cap als seus destins
els vells amics, les dones i els bocins
del que era jo, de noi, perdut a l'alzinar.
Joan Vinyoli (1984) Passeig d'aniversari Editorial Empúries
La recerca literària a internet permet aconseguir informació bibliogràfica d'interés sobre els personatges que conformen el programa de literatura i sobre els moviments literaris del segle XX.
La Viquipèdia és una de les fonts a les quals s'acudeix amb major facilitat, però seria interessant contrastar la informació que hi apareix amb la d'altres mitjans que promouen institucions com les universitats o l'associació d'Escriptors en Llengua Catalana. En el cas de Joan Vinyoli, l'autor que ens ocupa hui, s'hi troba una entrada a la pròpia AELLC.
A l'hora d'informar-se, també es pot acudir a publicacions periòdiques com lletrA la literatura catalana a internet, una revista de llengua i cultura catalanes que està elaborada des de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) i amb el suport de l'Institut Ramon Llull. D'altres com Visat, la revista del PEN català, inclouen articles d'especialistes sobre la publicació o comentari de llibres.
Als arxius de TV3 o de TVE de Catalunya també es poden trobar documents molt interessants sobre alguns poetes catalans del segle XX. Es tracta de programes fets per la televisió espanyola des dels estudis de Barcelona, programes per al temps de desconnexió que s'emetien diàriament, no sempre en català, però amb un contingut que val la pena conéixer. És el cas de:
- Poetes a El rècord: Joan Vinyoli
- Opinió: Joan Vinyoli
Alguns ajuntaments o la pròpia Generalitat reconeixen la importància dels seus poetes amb l'adjudicació de premis que porten el seu nom o la celebració d'efemèrides en ocasió dels aniversaris del naixement o de la mort. Sempre són bones ocasions per revisar l'obra i ampliar la informació sobre l'autor a partir de reportatges i d'exposicions, publicacions o programes radiofònics o televisius. Pel que fa a Joan Vinyoli, l'ajuntament de Santa Coloma de Farners, que el va nomenar fill predilecte, li dedica la següent pàgina on es poden trobar referències curioses com els poemes que li han musicat o les rutes literàries i didàctiques que ha inspirat la seua pròpia obra.
De vegades són els propis autors, les associacions que se n'ocupen del seu llegat, els propis familiars o els seus lectors els que elaboren webs interessants per recordar l'obra i trajectòria més important. No obstant això, cal anar amb compte i destriar bé la informació que, de vegades, està relacionada amb l'activitat de la fundació que promou el web i no en la pròpia obra de l'escriptor.
Una última referència es troba als webs d'instituts on professors i alumnes resumeixen els seus coneixements o expliquen les pròpies experiències de lectura. Menció especial és el web de l'Enric Iborra, La serp blanca, on l'autor ens mostra sobradament els seus coneixements i la seua estima per la literatura.
No obstant tot allò dit anteriorment, recordeu que per conèixer el tema no cal fer cap estudi en profunditat sinó seleccionar la informació adient per poder defensar el tema en les PAU. Però no oblideu que la literatura no són dates i títols, tampoc són exàmens ni proves. Per això, si voleu gaudir-ne, el més interessant sempre és poder llegir alguna de les obres de l'autor perquè us dirà més sobre la seua creació que qualsevol altre text.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.