24 d’abr. 2016

Una gran 'Festa per la Cultura' a la plaça de bous

Amb la presència de la nova executiva d'Acció Cultural del País Valencià (d'ara endavant ACPV) i l'absència de polítics al cap de la manifestació que anà des de Sant Agustí fins a la plaça de bous, es commemorà ahir el 25 d'abril, data de la derrota de la Batalla d'Almansa a mans de Felip V. Aquest fet causà als valencians el 1707 la pèrdua dels Furs i l'autogovern, és per això que, aprofitant l'èxit dels partits del canvi en les darreres eleccions, milers de persones s'han manifestat sota el lema "Fem País Valencià".

Foto: ACN, publicada a El Punt AVUI+


En la ment dels organitzadors, ACPV, i dels qui es manifestaven no hi havia cap sentiment de derrota. Hi havia l'esperança de poder construir un futur millor per als valencians, especialment ara, després dels vint anys de mals governs, quan al càrrec de la Generalitat hi ha polítics amb les tesis més pròximes a les dels organitzadors dels actes.

Malgrat les afinitats amb alguns plantejaments, tampoc no ens podem relaxar ni donar un xec en blanc als qui ens governen actualment. En aquest sentit el president d'ACPV, Joan Francesc Mira, ho deixava clar en el parlament que tingué lloc a la plaça de bous durant la Festa per la cultura. Recordava les paraules de Joan Fuster “Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres” i deia que no era moment de relaxar-se, ans al contrari, era el moment de posar "fil a l'agulla". I continuava un discurs encoratjador quan proposava “El dol ha finalitzat. No podem dedicar-li més temps, el necessitem tot” [...] per construir “un país més culte, més just, més bonic”, on la nostra llengua i cultura juguen el paper preponderant que ens cal. Per això insistia: “farem més pressió i emprenyarem si és precís perquè el canvi es note encara més”.

Les consignes del públic anaven en la mateixa línia; demanaven poder recuperar TV3, veure IB3 i crear una ràdio i televisió valenciana de qualitat. Demanaven la plena competència lingüística dels funcionaris, una llei d’igualtat lingüística, i la defensa dels interessos dels valencians enfront de la contínua discriminació econòmica, lingüística i cultural que patim per part de l’actual Govern espanyol.

I la reivindicació no deixà de banda la cultura, per això la música i les danses van estar de nou, després de 16 anys, presents a la plaça de bous de València. Us deixe una mostra de les moltes fotografies que podeu trobar a les xarxes socials que en donen fe de l'animació i la diversió seguida per gent de diverses generacions.



Recuperar el carrer i la plaça de bous de València per a la festa i la reivindicació, per a la paraula, la música.

 les danses i la cultura popular. Amb les actuacions, entre d'altres, de:

 Mireia Vives,

 el grup Carraixet,

 Borja Penalba i Francesc Anyó,

 Lluís Llach i Feliu Ventura...


 I grups com  La Gossa Sorda,

Aspencat

Obrint Pas 

En la darrera foto Xavier Sarrià, líder d'aquest desaparegut grup que, com Llach o Al Tall, han tornat a la plaça de bous de València per fer País Valencià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.