27 de febr. 2016

Una tasca literària: detalls de la Valencianada (10)

Fitxa 10


Tasca: Fes una foto de l’església de Sant Joan amb el Mercat Central de fons.

Envia-la per Instagram amb la llegenda “Eixien veus dels bars, l’olor d’oli fregit. VAE”.

Edifici/lloc: Sant Joan del Mercat (València).

Pistes:

- El nom d’aquest poeta nascut a Burjassot es forma amb:

El prefix llatí que significa 'en lloc de', i que indica un càrrec immediatament inferior al del titular.
+
Terminació de gerundi.

- Aquest periodista, que treballà molt de temps al diari Las Provincias, també va “fer estelles” més d’un tronc de llenya per a fer pa.

- Amic de Joan Fuster, Manuel Sanchis Guarner i Vicent Ventura, quan parlava de pàtria, deia versos com:

 “ASSUMIRÀS la veu d’un poble

Preguntes a respondre:

1. De quin poeta es tracta?

2. Consulta la Viquipèdia i completa el nom d’algunes de les seus obres: Recomane __________, Llibre de _____________, Coral _________ i Les pedres de l’____________.

3. Esmenta tres dels cantants que han posat música i cantat els poemes d'aquest poeta valencià, el més important del segle XX. Per exemple, Miquel Gil i la cançó de 'La rosa de paper'. ____________________, _______________________, ________________________.

4. Amb quin número de tarja es correspon la tasca?


____________________________________________

Feta ja l'activitat, ara us facilitem les solucions:

La fotografia.




10.2. El nom d’algunes de les seus obres: Recomane tenebres, Llibre de meravelles, Coral romput i Les pedres de l’àmfora.

10.3. La Viquipèdia diu: "Estellés és un dels poetes més musicats en la llengua catalana, i Ovidi Montllor qui més l'ha dit i cantat: seues són les adaptacions d'El vi, Prediccions i conformitats, Els amants, Una escala qualsevol, El ball, M'aclame a tu i el Coral romput sencer.

Altres cantants, cantautors o grups que l'han musicat són Paco Muñoz, Celdoni Fonoll, Maria del Mar Bonet (Les illes), Remigi Palmero (Plens de sol de bon matí), Dropo (La veu d'un poble), Vicent Torrent, Lluís Miquel, Els Pavesos, Lluís el Sifoner, Raimon, Obrint Pas, Esteve Ferre (El meu ofici és l'alegria), Entre Soques i Rebrotins (cançó de bressol), Carles Barranco (Jorns de festeig), Pau Alabajos, Bertomeu (el llibre-disc "7 d'Estellés") i Borja Penalba (per a l'espectacle Estellés: de mà en mà, amb Francesc Anyó), entre altres".

10.4. L'església de Sant Joan del Mercat es correspon amb la tarja número 20.

Lectura i filmació d'un vídeo: 'No escric èglogues' i el fragment següent en off d'entradeta del vídeo.

La Llotja, Sant Joan del Mercat i el Mercat Central

La plaça del Mercat és un punt de referència per a la vida quotidiana dels valencians des del segle XV, i abans fins i tot, ja que el rei Jaume I donà llicència a la ciutat perquè s’hi celebrara un mercat setmanal cada dijous i una fira anual durant la primera quinzena d’agost. Això explica el seu nom i el fet que s’hi construïren tres edificis emblemàtics, com són l’església de Sant Joan del Mercat (segle XIV, reconstruïda en el XVII), la Llotja de Mercaders (segle XV) i el Mercat Central (segle XX). Situats en aquest punt podem visualitzar el poema 'No escric èglogues', que ens parla de la quotidianitat de la gent, els seus oficis i les seues converses, tot envoltat de les veus dels bars, l'olor d'oli fregit, les parelles d'amants o els hòmens carregant camions, i sempre amb la imatge de les llargues cames «plenes de dignitat» de la seua estimada Isabel.

La València de Vicent Andrés Estellés. Mirada d'un poeta. (pdf)


Audició: Paco Muñoz. Trobareu la cançó 'No hi havia a València dos cames' en els discos MiradesEls nostres poetes i Amor i amor.



Si us falla l'enllaç anterior, escolteu qualsevol de les magnífiques versions que tenim a l'abast al canal de vídeos You tube:

- La lectura de Camil·lo Cortés, de l'IES el Clot del Moro.

- La versió de Juli Mira del disc Els nostres poetes.

- El recitat de Salvador Bolufer, amb música de l'Enric Murillo, que apareix en el disc Estellés en solfa.

Amplieu informació:



_____________________________________________________________

IES Manuel Sanchis Guarner

Amplieu la informació sobre la Valencianada.

En aquest mateix blog ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.