30 d’oct. 2015

Temes de literatura: 2. Enric Valor

Recuperem aquest apunt anterior per fer esment també a la recent entrada del blog de Josep Daniel Climent: L'interés per la llengua dels valencians. Es tracta de «Parlem bé», d’Enric Valor (I) on trobareu una descripció de la sèrie d'articles publicats pel Sr. Valor a les pàgines del diari Jornada.

Dins del programa de segon de batxillerat, un dels temes de la novel·la està dedicat al mestre de la rondallística, Enric Valor i Vives. Es tracta d'un autor, nascut en terres de Castalla, que va tocar quasi tots els gèneres narratius, des del periodisme a les rondalles i la novel·la. A més, dedicà part de la seua producció a la difusió de la gramàtica (Curs mitjà de gramàtica catalana, referida especialment al País Valencià) i a l'estudi de la llengua, especialment a la difusió i bon ús de les paraules (Millorem el llenguatge, La flexió verbal) , i la bona ortografia.

Enric Valor recopilà i donà caràcter literari a 36 rondalles populars valencianes, que havien sigut de transmissió oral, i a diverses narracions d'estil semblant (Narracions de la Foia de Castalla o Meravelles i picardies). En elles sol emprar un narrador omniscient en tercera persona que manté l'interès pel relat amb l'ús de la picardia i de la ironia per part d'alguns dels personatges principals. Es tracta de narracions ben localitzades geogràficament i amb una forta càrrega de coneixement popular on estan ben presents el món agrícola i rural.

Pel que fa a la novel·lística, cal destacar el caràcter social, la profunditat psicològica dels personatges i la reflexió sobre la història immediata. La seua producció la podem classificar en dos blocs, atenent al tipus de protagonista que s'hi presenta:
- L'ambició d'Aleix (1960) i La idea de l'emigrant (1982). És una mostra de literatura realista on es manifesten clarament els problemes d'un protagonista individual.
- Sense la terra promesa, Temps de batuda i Enllà de l'horitzó són tres novel·les, publicades entre 1980 i 1991, que configuren el Cicle de Cassana i constitueixen una crònica de la societat rural de Cassana (espai imaginari que té molt a veure amb Castalla i les vivències de joventut de l'autor). Amb el rerefons i les circumstàncies adverses de la guerra civil, l'autor ens mostra especialment la destrucció dels terratinents valencians de les terres del sud durant la primera meitat del segle XX; la narració de caràcter realista, també, està centrada en alguns col·lectius, en algunes famílies i veïns especialment.

______________________________________________

Però com el que interessa és que vosaltres també treballeu la redacció i amplieu la documentació, a continuació us facilite alguns enllaços, altres models, que donen informació sobre l'obra i figura del senyor Valor perquè prepareu el vostre propi tema amb tota la informació que estimeu important per respondre la pregunta del tema 2 de literatura de les proves PAU: "Explica les característiques més importants de l'obra literària d'Enric Valor".

Material escrit

- Un tema en format pdf, un altre pdf i un nou pdf

- La serp blanca

- Cruïlla

- 15 anys sense Enric Valor: "mirant cap al futur amb optimisme"


Material audiovisual

Enric Valor, la memòria d'un país



El valor de les paraules

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.