2 de gen. 2013

Vicent Andrés Estellés: cronista de records i d'esperances

En la Sala Refectori del Centre del Carme (C/ Museu, 2 de València) es pogué contemplar l'Exposició que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua preparà dins de l'Any Estellés. Durant la mostra es pogueren concertar visites guiades pels néts d'aquest poeta valencià.

L'exposició, que estigué oberta fins al dia 17 de febrer de 2013, viatjà a d'altres seus com Alacant o Castelló amb motiu de l'aniversari de la mort del poeta Vicent Andrés Estellés (27 de març de 1993). L'Acadèmia Valenciana de la Llengua dedicà l'Any al poeta de Burjassot i, per això, van ser diversos els homenatges i actes que s'hi celebraren al llarg de tot 2013.

Vicent Andrés Estellés va ser el poeta més rellevant del segle XX per l'extensió de la seua obra, pel tractament de la llengua i per la diversitat temàtica dels seus poemes. D'ell s'ha dit que és el més gran poeta de la llengua catalana des d'Ausiàs Marc; si més no, ha quedat clar que és un poeta arrelat al poble i que el poble s'estima la seua obra com demostra el seguiment de la festa Estellés del mes de setembre, una iniciativa de Josep Lozano que ja fa tres anys que ja se celebra.

L'exposició incloïa objectes personals del poeta, com ara alguns retrats, premis, fotografies o la màquina d'escriure; i es completava amb la projecció de diversos audiovisuals, entre els quals n'hi ha un on diversos valencians, com Manuel Rodríguez Castelló, Tomàs Llopis o Reis Juan, reciten els poemes d'Estellés; un altre on la veu d'Ovidi es fa present i ens desvetlla amb la intensitat de la seua veu l'obra de Vicent i un àudio on podem escoltar diverses versions musicades de poemes d'Estellés.

A més, en un racó de la sala, hi havia una taula amb exemplars de l'obra on el visitant podia delectar-se amb la lectura més personal. En les vitrines es podien contemplar alguns exemplars originals de la seua obra, inclosos alguns llibres traduïts a d'altres llengües


FotoVicent Andrés Estellés amb Joan Fuster i Vicent Ventura a Sueca, a la porta de ca Fuster

Va ser una ocasió per seguir formar-se una idea més àmplia de l'univers creatiu del poeta i de la seua personalitat.



Altres audiovisuals:

- Estellés, poeta de meravelles

- Vicent Andrés Estellés. Entrevista a TV3 Estellés

- Història estellesiana dels valencians


Apunt publicat anteriorment al blog LLIMA (La Comunidad, 2 de gener de 2013. El país)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.