22 d’ag. 2011
Enric Valor: novel·lista
Tot i que el treball que més renom li donà, pel que fa a l'escriptura narrativa, va ser l'edició de les rondalles, Enric Valor va publicar altres treballs narratius que no van veure la llum, per problemes amb la censura franquista, fins molt després d'haver estat escrits. La seua primera novel·la, reelaborada diverses vegades fins a la seua publicació el 1960, és L'ambició d'Aleix, però la seua obra novel·lística més important és el conjunt que rep el nom de Cicle de Cassana. Aquest consta de tres novel·les: Sense la terra promesa (1980), Temps de batuda (1983) i Enllà de l'horitzó (1991). La trilogia de Cassana representa la recuperació de la memòria col·lectiva des de la Primera Guerra Mundial fins a la fi de la Guerra Civil. El 1982 publicà La idea de l'emigrant.
Aquesta trilogia està ambientada al poble imaginari de Cassana, al sud del País Valencià, en un paisatge de muntanyes i de relacions socials marcades per la tradició que, en alguns casos, ens recorda certs comportaments feudals. El paisatge que descriu Valor és el de les seues vivències (Castalla), els llocs on va viure amb la família de menut i de jove.
En aquest apunt volem convidar-vos a llegir, si més no, la novel·la que tanca la trilogia, Enllà de l'horitzó; en ella Frederic Genovart (el personatge ficitici que, com diu Vicent Brotons, més s'aproxima a la personalitat de l'escriptor) busca més enllà de l'horitzó com recuperar els paradisos ideològics i afectius perduts en la desfeta de 1939.
Al començament de la novel·la trobem que la família Genovart (Frederic, la mare i la germana) ha abandonat la casa a València i ha tornat a Cassana on, per mitjà de Roc el Fuster, president del Comitè de Defensa, ocupen la casa del desaparegut mossèn Fidel. Pepa, la que havia sigut majordoma del mossèn, continua fent-los el servei als Genovart, que també reben, periòdicament, algunes prevendes i regals de l'estatger de la Casa Gran al Mas de l'Almussai. A més a més, Frederic no pot traure's del cap Irene, Edelweiss, la bella flor de neu, com li agradava recordar la muntanyesa del Mascabrer. Les tropes de Franco assetgen Madrid, el govern es desplaça a València i cada vegada són cridats a files més joves, entre ells el fill major de l'estatger del Mas...
En aquesta novel·la obtindreu una visió interessant sobre com es va viure el conflicte bèl·lic en terres valencianes, les batalles al front de Terol, la fugida cap a l'exili, la lluita interior entre el que suposa la fidelitat a un llinatge o la defensa de les idees progressistes... I, a més a més, podreu comprovar els canvis de sensibilitat en Frederic per la manera d'afrontar les relacions (l'estima i l'amor) amb les distintes dones que coneix.
Si us animeu a la lectura, no us decebrà.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Realment Valor ens sorprendrà en qualsevol acostament que hi fem. I té tants costats per on atansar-nos a ell!
ResponEliminaTrobo just reivindicar el Valor novel·lista, encara que potser és el més desconegut i menys valorat.
Certament Valor té molts aspectes que mereixen la nostra atenció i que ens fan aprendre cada dia més.
ResponEliminaGràcies Víctor, per la iniciativa i l'amabilitat de deixar comentaris en cada blog damunt de la feinada feta els darrers dies i, especialment, avui. Felicitats!
He intentat deixar un comentari a l'altre bloc teu, però la connexió va com va... Tant de bo tinguem temps per llegir tots els apunts que s'han publicat avui sobre Valor i, també, algun llibre que em queda per llegir.
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaQueti, estar fora de casa i amb tecnologia punta (hehe), de vegades, té aquestes coses. La part positiva és que, a poc a poc, podrem posar-nos al dia i conéixer els escrits d'altres companys i amics per aprendre de les seues experiències i treballs. Fins i tot ens rellegirem alguna de les obres del mestre Valor.
ResponEliminaUna abraçada
Gràcies per la participació, Paco! Una abraçada!
ResponElimina