18 d’ag. 2011

Davant del centenari d'Enric Valor





El 13 de gener del 2000 moria Enric Valor i Vives als 89 anys (l’any passat celebràvem justament el desè aniversari de la trista efemèride) i el 22 d’agost d’enguany farà 100 del seu naixement. Amb motiu del centenari s'han programat tota una sèrie d'esdeveniments culturals per homenatjar una de les persones que més ha fet per recuperar l'autoestima col•lectiva des tots els valencians. És un dels "homenots" de la cultura catalana moderna que es mereix que recordem la seua obra, que tanta llum ens ha aportat. És per això que el proper dilluns 1entretants ens convida a participar en un homenatge fet mitjançant els blogs: "22 d'agost, HOMENATGE EN XARXA A ENRIC VALOR #100anysdevalor".

Altres entitats, diaris i revistes o editorials han dedicat exposicions i quaderns a l'obra de l'autor de Castalla, com és el cas de l'Acadèmia Valenciana de la llengua.


No han estat els únics actes que reten homenatge a l'home i a l'escriptor de les rondalles valencianes. El darrer 12 de juny, organitzat per l’Associació Cultural El Barranc de Paiporta i Galaxidi Produccions, començaven els actes de commemoració del centenari del naixement de l’escriptor a l’Auditori Municipal de Paiporta. Allà, en un gran espectacle que portava el títol de “Cent anys d’Enric Valor”, es va fer un repàs a l’obra i la figura d’un dels més importants promotors de la recuperació de la llengua i la cultura del País Valencià. El senyor Valor va ser, junt amb Carles Salvador i Manuel Sanchis Guarner, un dels més importants impulsors de la normalització del valencià. Amb tot, l’autor de la trilogia del cicle de Cassana o Millorem el llenguatge és conegut, sobretot, per les seues rondalles, que han marcat generacions senceres d’escolars valencians; és per això que la primera part de l’espectacle, basada en un guió molt ben harmonitzat per Toni Torreño, es va centrar en “La infància, la joventut i les rondalles” i la segona part es va dedicar a “La guerra, la postguerra i l’escriptor”. L’èxit de participació (actors, músics, familiars...), tant dalt l’escenari com entre el públic, va ser important i per això, una de les responsables de l’organització, l’actriu i neboda d’Enric Valor, Dafni Valor, va assenyalar que “la resposta per part de la societat valenciana ha sigut molt important, tant, com el llegat que ell ens ha deixat i tant li agraïm”.
Un espectacle extraordinari i de llarga durada que ara us recordem perquè siga també el punt de partida d'una llarga llista de blogs que ens sumem a reconéixer el Valor de les paraules en la xarxa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.