26 de juny 2015

Manuel de Pedrolo (1918-1990) a TV3

Pedrolo va morir un 26 de juny de 1990, hui fa vint-i-cinc anys. És per això que, per commemorar aquesta efemèride, TV3 emeté ahir un documental sobre l'escriptor. Es tracta de Manuel de Pedrolo. Trencant l'oblit.

 


 


Pedrolo va ser descobert literàriament per Rafael Tasis, però la censura li posà molts entrebancs per a la publicació de les seues obres, crítiques i de marcat caràcter nacionalista. Aquest fet condicionarà les editorials i el propi autor, que guardaran les seues obres en un calaix més temps del necessari. Només amb la fi de la dictadura franquista, les obres de Pedrolo començaran a veure la llum. Serà el moment de la publicació de Mecanoscrit del segon origen (1974) i les reedicions de Joc brut (1965) que el connectaran amb el públic juvenil.

 


L'èxit de El mecanoscrit del segon orígen impulsà adaptacions en altres formats: ràdio, televisió (Televisió de Catalunya, 1985. Minisèrie de 2 capítols) i còmic (Barcelona: L'Atzar, 2 vol., 1984-1985, amb il·lustracions d'Isidre Monés i versió de Josep M. Guerra) per poder arribar a un públic més nombrós. Del text s'han fet també nombroses propostes didàctiques amb indicacions per a abans i/o després de la lectura amb la intenció d'ajudar els lectors més joves.





Pedrolo conreà tots els gèneres literaris: poesia, teatre —classificat dins del teatre de l'absurd—, assaig, narrativa i contes. També va introduir obres significatives d'escriptors estrangers amb les traduccions de la seua obra al català i va dirigir la col·lecció "La cua de palla" d'Edicions 62.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.