17 de març 2015

Valencianada: les fotos del grup 5



20. Església de Sant Joan del Mercat


22. Mercat de Colom



AR+

- La pregunta que havíeu de respondre era: 'En quin any es va inaugurar el mercat?'

- Estava situada a l'escut de la ciutat, damunt de l'arc parabòlic.

- La pista apareix "No s'ha de confondre un arc ogival amb un arc parabòlic. La pregunta està a algun lloc de la façana nord amb arc parabòlic".

36. Plaça Redona



54. Palau de les Arts Reina Sofia

 


AR+

- La pregunta que havíeu de respondre era: 'El dia de la inauguració varen estrenar "Rapsòdia sobre temes valencians". Qui és l'autor?'

- Estava situada al fullam d'una de les palmeres. Hauran de pegar la volta per trobar-la; n'hi ha als dos costats.

- La pista apareix "Les palmeres són monocotiledònies i tenen moltes arrels però poc grosses, per això les han pogudes posar al pis de dalt".

58. Parc Gulliver



_____________________________________________

Dins del temps previst no resolen la pista literària número 10, ni els enigmes ocults en les targes amb AR+.


La fotografia.



10.1. Vicent Andrés Estellés.

10.2. El nom d’algunes de les seus obres: Recomane tenebres, Llibre de meravelles, Coral romput i Les pedres de l’àmfora.

10.3. La Viquipèdia diu: "Estellés és un dels poetes més musicats en la llengua catalana, i Ovidi Montllor qui més l'ha dit i cantat: seues són les adaptacions d'El vi, Prediccions i conformitats, Els amants, Una escala qualsevol, El ball, M'aclame a tu i el Coral romput sencer.

Altres cantants, cantautors o grups que l'han musicat són Paco Muñoz, Celdoni Fonoll, Maria del Mar Bonet (Les illes), Remigi Palmero (Plens de sol de bon matí), Dropo (La veu d'un poble), Vicent Torrent, Lluís Miquel, Els Pavesos, Lluís el Sifoner, Raimon, Obrint Pas, Esteve Ferre (El meu ofici és l'alegria), Entre Soques i Rebrotins (cançó de bressol), Carles Barranco (Jorns de festeig), Pau Alabajos, Bertomeu (el llibre-disc "7 d'Estellés") i Borja Penalba (per a l'espectacle Estellés: de mà en mà, amb Francesc Anyó), entre altres".

10.4. L'església de Sant Joan del Mercat es correspon amb la tarja número 20.

Lectura i filmació: 'No escric èglogues' i el fragment següent en off d'entradeta del vídeo.

La Llotja, Sant Joan del Mercat i el Mercat Central

La plaça del Mercat és un punt de referència per a la vida quotidiana dels valencians des del segle XV, i abans fins i tot, ja que el rei Jaume I donà llicència a la ciutat perquè s’hi celebrara un mercat setmanal cada dijous i una fira anual durant la primera quinzena d’agost. Això explica el seu nom i el fet que s’hi construïren tres edificis emblemàtics, com són l’església de Sant Joan del Mercat (segle XIV, reconstruïda en el XVII), la Llotja de Mercaders (segle XV) i el Mercat Central (segle XX). Situats en aquest punt podem visualitzar el poema 'No escric èglogues', que ens parla de la quotidianitat de la gent, els seus oficis i les seues converses, tot envoltat de les veus dels bars, l'olor d'oli fregit, les parelles d'amants o els hòmens carregant camions, i sempre amb la imatge de les llargues cames «plenes de dignitat» de la seua estimada Isabel.

La València de Vicent Andrés Estellés. Mirada d'un poeta. (pdf)


Audició: Paco Muñoz. Trobareu la cançó 'No hi havia a València dos cames' en els discos MiradesEls nostres poetes i Amor i amor.



Si us falla l'enllaç anterior, escolteu qualsevol de les magnífiques versions que tenim a l'abast al canal de vídeos You tube:

- La lectura de Camil·lo Cortés, de l'IES el Clot del Moro

- La versió de Juli Mira del disc Els nostres poetes.

- El recitat de Salvador Bolufer, amb música de l'Enric Murillo, que apareix en el disc Estellés en solfa.

Amplieu informació:

- Poeta de meravelles, Vicent Andrés Estellés.

- Vicent Andrés Estellés, entrevistat per Montserrat Roig.

_____________________________________________________________

IES Manuel Sanchis Guarner

Amplieu la informació sobre la Valencianada.

En aquest mateix blog ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.