21 de març 2014

'This way up' (2008), dirigit per Smith & Foulkes

La mort sempre ha estat un tema recurrent per als creadors. Diferents escriptors i cineastes l'han tractada en algun moment i ho han fet de manera diferent, segons la cultura, la intenció o el gènere emprats. Mireu-vos, com a exemple, aquest curtmetratge que optà al millor Óscar d'animació el 2008. This Way Up conta les peripècies de dos membres d'una funerària per poder soterrar el cos d'una clienta. Resulta curiós veure que ningú més acomiada la difunta en el seu darrer viatge.

En els crèdits de la pel·lícula Un funeral de mort també podem contemplar la mateixa solitud amb eixe cotxe fúnebre que és substituït per un taüt que transita en solitari sobre els carrers d'un mapa.



Es visionar també a You tube.

Per contra, en altres pel·lícules, hi ha escenes curioses que ens sorprenen per l'actitud dels acompanyants. És el cas, per exemple, de la pel·lícula Live and let die on es reprodueix un funeral a Nova Orleans on els familiars, els amics i un grup de músics acomiaden el difunt amb música mentre el passegen pels carrers de la ciutat.

Un altre aspecte que ens ha sorprés en This way upés que allò que havia de ser un treball rutinari es converteix en un tortuós viatge que, durant uns breus fotogrames (a partir del minut 6,37), ens recorda fins i tot el viatge a l'Infern de Dante i (a partir del minut 7,17) l'ascens al Purgatori. Parlem del moment en què es reprodueix el darrer camí de les ànimes per un riu cap al foc que es manifesta al fons de la caiguda d'una cataracta i la lluita d'aquell parell d'empleats per alliberar la clienta del patiment etern en remuntar el riu i traslladar-la posteriorment per una muntanya en espiral, que sembla l'esquema dels diferents estaments que formen el Purgatori.


El curt, amb molt d'humor negre, mostra un despropòsit, i li lleva força al tema de la mort, de forma un tant surrealista, mitjançant una aventura camp a través. El darrer viatge per a la clienta, que semblava haver-ho planificat tot en vida, serà un tant accidentat també per als complidors empleats de la funerària contractada.

EXERCICIS

- Sabeu quin pintor surrealista català va il·lustrar la Divina Comèdia amb motiu del 700 aniversari del naixement de Dante?

- Busqueu altres imatges, en la web, que il·lustren els llibres de Dante abans esmentats i digueu breument quina visió de la mort s'hi presenta.

- En el curt, per contra, entre el minut 5,50 i el 6,36 es dóna un altra visió que s'acosta més a una festa o un ball de disfresses. En quin dels enllaços d'aquest apunt es presenta una celebració pareguda? S'assembla la música?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.