9 de des. 2016

Destino (2003), un curt de Walt Disney i Salvador Dalí



En els anys quaranta del passat segle, dos artistes llegendaris van encetar una col·laboració per fer un curtmetratge; es tractava del pintor Salvador Dalí i del productor Walt Disney. Dalí preparà el guió i elaborà alguns dels dibuixos, però el treball no es va acabar fins el 2003, any en què s'estrenà Destino. Havia passat més de mig segle i, gràcies al treball d'un altre equip, la creació pactada entre Salvador Dalí i W. Disney es va poder finalitzar.

En el curt notareu un estil cinematogràfic propi d'eixa època, l'animació àgil i colorista de la factoria Disney's i les formes i transformacions surrealistes de Dalí. El treball de Destino es completa amb la música del mexicà Armando Domínguez i la cançó interpretada per Dora Luz.

Aquest tipus d'experimentació cinematogràfica sense diàleg es va donar de la mà d'alguns surrealistes que intentaren fer un cinema més descriptiu i menys narratiu. La música i la imatge, la dansa de les figures i la partitura musical s'empasten a la perfecció com en el cas del seu antecedent més directe dins la factoria Disney's: la pel·lícula Fantasia (1940). L'objectiu fonamental era il·lustrar o acompanyar amb l'animació alguns temes de la música clàssica o popular que formaven part de l'ideari de l'època; en aquest cas també, mostrar l'obra del pintor català.


EXERCICI

- Després de contemplar el curt, identifiqueu tres quadres del pintor català i altres tres elements apareguts en quadres de Salvador Dalí. Per exemple elements apareguts en el quadre "La persistència del temps".


- Amplieu la imatge del quadre de Salvador Salí 'El gran masturbador' i observeu els detalls. Has trobat formigues?

- Anem al detall; en el minut 3:50 unes formigues ixen de dins la mà d'una de les figures i es transformen finalment en ciclistes. Digues en què es converteix el dibuix entre la primera figura i l'última?

- Seguim amb l'animació. Ara observeu altres transformacions d'uns objectes en altres i anoteu dues de les sèries que més us hagen cridat l'atenció.

- Presteu atenció a la música i mireu si el moviment de les figures, el ball, s'ajusta al ritme de la cançó. Poseu un exemple.

Apunt publicat al blog anteriorment el 12 de març de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.