7 de des. 2013

Nelson Mandela (1918-2013)

Foto: Noticieros Televisa

Nelson Mandela (Madiba), premi Nobel de la pau i president de Sud-Àfrica del 1994 al 1999, ha estat interpretat en múltiples ocasions per al cinema. No totes les pel·lícules però tingueren la repercussió que la seua persona es mereixia.

Potser ha estat Hollywood qui més ha contribuït al renom de Madiba en convertir-lo en un heroi gràcies a la pel·lícula Invictus, basada en la novel·la El factor humà de Jhon Carlin i dirigida per Clint Eastwood. El film va ser nomenat a dos Òscar (el de millor actor i el de millor actor secundari) i se centra en la figura del líder sud-africà en la seua època de president. Eastwood hi destaca el paper que jugà Mandela, amb motiu de la Copa mundial de rugby del 1995, per acabar de llimar les diferències entre blancs i negres i fer-los sentir part d'una mateixa gran nació.

Abans, alguns documentals, pel·lícules i sèries de televisió ja s'havien aproximat a la figura d'aquest líder tan carismàtic que morí dijous passat. El 1966 en la sèrie alemanya Der Rivonia-Prozess Simon Sabela ja interpretà el personatge de Madiba. Però va ser a partir del 1987 quan es rodaren i estrenaren més telefilms i documentals centrats en la figura d’aquest premi Nobel de la pau. El seu personatge ha estat interpretat per actors de la talla de Danny Glover (Mandela, 1987), Sidney Poitier (Mandela & de Clerk, 1997), Willie Jonah (Boesman and Lena, 2000 i Jeffrey Archer: the truth, 2002), Dennis Haysbert (Adios Bafana, 2007), Morgan Freeman (Invictus, 2009), Clarke Peters (Endgame, 2009), David Harewood (Mrs. Mandela, 2010), Terrence Howard (Winnie, 2011) ) o Idris Elba (Mandela: Long Wlak to Freedom, 2013). El mateix Madiba va actuar en la pel·lícula Malcon X (1992) en el paper de professor.

En més de cinquanta ocasions els títols de crèdit d'algun documental, sèrie de televisió o pel·lícula han inclòs el nom de Nelson Mandela perquè ha estat un dels personatges que, amb la seua actitud, la paraula i un gran somriure, han fet història al llarg de les últimes dècades.

Canal 33: Nelson Mandela: en nom de la llibertat



Apunt publicat anteriorment al blog LLIMA (La Comunidad, 7 de desembre de 2013. El país)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.