1 de nov. 2013





PERSONALITATS CATALANES FAN UNA CRIDA SOCIAL
PER AJUDAR ESCOLA VALENCIANA


Verkami: Fes Escola Valenciana!





Pep Guardiola, Toni Soler, Muriel Casals, Xavi Sarrià, Vicent Sanchis, Ventura Pons, Joel Joan, Mònica Terribas i Vicent Partal són algunes de les personalitats que animen la societat catalana a fer la seua aportació per tal què Escola Valenciana mantinga la tasca de normalització lingüística al País Valencià. Òmnium Cultural també col·labora en la difusió d’aquesta campanya.

L’entitat cívica valenciana ha posat en marxa una campanya de micromecentage que pretén recaptar 60.000 euros sota el lema “Fes Escola Valenciana!”. Personalitats catalanes de diversos àmbits han donat suport a aquesta crida social que també espera resposta de la societat catalana, “perquè el valencià, el nostre català, és cosa de tots i només sumant l’esforç de les persones que defensem i estimem conjuntament el nostre màxim tret d’identitat, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, podrem continuar treballant per fer-ho realitat”, ha dit Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

Escola Valenciana és una entitat cívica que des de fa 30 anys treballa per la normalització de la nostra llengua al País Valencià. És un moviment de base social que treballa des de les comarques fent país i lluitant per l’espai que li pertoca al català tant a l’escola com al carrer. “El nom de la nostra entitat pot dur a pensar que el nostre àmbit d’actuació és només l’escolar, això és fonamental, duem lluitant per l’ensenyament en la nostra llengua al País Valencia des de fa tres dècades, però a més ens hem convertit en un grup de pressió constant per defensar els nostres drets lingüístics al País Valencià amb tota una sèrie d’activitats”, explica el president de l’entitat, Vicent Moreno.

El Verkami `Fes Escola Valenciana´ és clau per a reconstruir les bases d’aquest moviment que és l’altaveu de qualsevol persona que senta que la nostra llengua s’ha d’obrir pas a la normalitat, i més quan el Govern valencià no assumeix les seues responsabilitats al respecte”, ha explicat el president de l’entitat.

Fonts d’Escola Valenciana asseguren que, si no s’aconsegueix aquest objectiu d’emergència, en pocs mesos es desactivaran el 90% de les activitats que s’organitzen. Les Trobades d’Escoles en Valencià són el principal motor d’Escola Valenciana. Són actes lúdics i reivindicatius que reuneixen més de 200.000 persones cada any al llarg de més de 20 comarques valencianes per visualitzar el reclam de la societat valenciana per tindre més ensenyament en valencià i de qualitat, així com l’estima per la nostra llengua: “Les Trobades 2014 se celebraran, però volem assegurar el bon funcionament de les festes per la llengua en un futur”, ha dit Vicent Moreno.

Desapareixerien les campanyes informatives de matriculació a les escoles en els programes òptims d’ensenyament i l’assessorament per obrir més programes d’ensenyament en valencià als centres, així l’Oficina de Drets Lingüístics. Gràcies a aquests serveis per a l’actual curs escolar, al sistema educatiu valencià s’han obert 40 línies més d’ensenyament en valencià i, a més, dos centres educatius valencians han guanyat sentències favorables del Tribunal Superior de Justícia valencià que obliga l’administració valenciana a establir-hi programes d’ensenyament en valencià després de denegar-los-ho sistemàticament durant anys.

S’haurien de desactivar també programes com La Gira de música en valencià, amb concerts que suposen escenaris per visualitzar la música feta en la nostra llengua i que en les edicions celebrades acumula més de 130.000 participants. Caldria també desestimar l’oportunitat de què més de 55.000 alumnes pogueren participar al Cinema a l’Escola, que programa pel·lícules en català per als escolars, així com el Premi Sambori de literatura en valencià on participen cada any més de 80.000 alumnes o el Voluntariat pel Valencià, que gestiona més de 6.000 tàndems lingüístics.

Les frases de personalitats catalanes que a hores d’ara ja donen suport a “Fes Escola Valenciana!”:

PEP GUARDIOLA, entrenador de futbol
Cal que donem suport a Escola Valenciana per ser una entitat de referència en la defensa de la nostra llengua al País Valencià, tant a l’escola com al carrer. Sumem pel nostre màxim tret d’identitat. Jo faig Escola Valenciana, fes Escola Valenciana!

TONI SOLER, periodista i director del programa “Polònia”
Cal donar suport a la llengua allà on més li cal, allà on el govern que més l'hauria de defensar no ho fa. Tot el meu suport a l'Escola Valenciana.

MURIEL CASALS, presidenta d’Òmnium
Volem ser un país normal i cal que donem suport a Escola Valenciana per la seva extraordinària tasca de normalització de la nostra llengua al País Valencià. No volem que això perille, fes Escola valenciana.

XAVI SARRIÀ, cantant d’Obrint Pas i escriptor
Escola Valenciana és una de les entitats que han vertebrat la cultura pròpia del País Valencià magrat els continus atacs institucionals. Però sobretot representa la suma d'esforços i voluntats que ha fet possible que generacions de valencians cresquérem educades en la nostra llengua. Un avenç històric que necessitem seguir defensant amb la constància i l'entusiasme que aquesta entitat imprescindible ens encomana.

VICENT SANCHIS, vicepresident d’Òmnium i periodista
Què seria Escola Valenciana si no és valenciana? Ajuda i Fes Escola Valenciana!

MÒNICA TERRIBAS, periodista
Tant per fer i tantes raons per anar repetint fins que s'entenguin! Si no fós per la feina de l'Escola Valenciana aquesta feina seria impossible. No podem deixar de donar suport a la vostra feina i agrair-vos-la des d'aquí.

VICENT PARTAL, periodista
Escola Valenciana és la saó imprescindible per a fer créixer el nostre país i una responsabilitat de tots.

VENTURA PONS, director de cinema
La llengua és l’ànima d’un país. No deixarem que ens la prenguin.

JOEL JOAN, actor
Voleu l'escola en valencià perquè és el que sentiu i és el que sou. Sense anar contra ningú i a favor de tothom. Voleu l'escola en valencià perquè estimeu la llengua i la llibertat




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.