22 d’oct. 2014

Aparença i realitat, 1

El cervell dels homínids és un prodigi de l'evolució humana que ens permet, entre d'altres accions, desxifrar i interpretar textos o imatges. De vegades, fins i tot, ens enganya i ens fa creure que hi ha un cert moviment, quan en realitat es tracta d'imatges fixes. Si busqueu, per exemple, a Google imatges podreu visitar webs on comprovareu que hi ha publicades curiositats on, com a conseqüència d'algun efecte visual, la retina percep la realitat alterada.

A continuació us mostrem uns quants exemples. Mireu fixament cada dibuix i, si convé, cliqueu sobre ells per ampliar-los i veure millor l'efecte que es produeix.

1. Si creus que alguna cosa gira en el següent dibuix, mira detingudament cada cercle per separat i veuràs que tots estan quiets.


2. I en aquest altre dibuix, les imatges giren o no? Fixa't bé i t'adonaràs que tampoc no giren.



3. I ara, giren o no?


4. O potser és ara quan giren?


5. En aquest altre convindreu que les línies horitzontals roges són paral·leles. O no?


6. I en aquest dibuix veieu una espiral o només cercles?


7. A continuació fixa't només en la creu del centre i digues si, al poc de temps, algun dels cercles canvia de tonalitat. De quin color el veus?


Continua mirant la creu i observa si, finalment, desapareixen totalment els cercles de color lila.

8. Si mous avant i enrere el cap, al temps que mires el punt que hi ha al centre de la roda, tindràs la sensació que l'engranatge gira.



Però tot ha esta només una sensació de moviment. Aquest  no és l'únic efecte que podem contemplar. De vegades també trobem imatges que podem reproduir sobre una paret blanca. Mira fixament durant uns trenta segons els quatre punts centrals del següent dibuix. Després, fixa la mirada sobre un pany de paret i obri i tanca els ulls varies vegades parpellejant. Reconeixes la figura que veus?



_____________________

Apunt publicat anteriorment: el 12 octubre de 2008 a LLIMA, dins la desapareguda comunitat de blogs del diari El País.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.