17 de set. 2013

'Balance' de Wolfgang i Christoph Lauenstein (1989)



Exercicis

Després de veure el curt 'Balance', contesta les preguntes següents:

Característiques dels personatges

- Com van vestits?

- Hi ha algun detall del vestit que diferencie uns personatges dels altres? Per què creus que porten un número imprés a l'abric?

- Quin rostre tenen els hòmens al començament del curt? Es produeix algun canvi en el rostre dels personatges al llarg de la història? En quants dels personatges? Per què?

- En què s'assemblen i quins trets els fan diferents físicament i psicològica?

L’espai

- On viuen i treballen els hòmens de gris?

- Com mantenen els personatges l’equilibri d'aquesta plataforma o “planeta”?

El tema

- Què passa quan algun element trenca la quotidianitat del grup i, per tant, les regles del joc que havien funcionat fins aleshores?

- Què ocorre quan naix el desig material de posseir i l'enveja per les coses que té un altre?


Comentari

En veure el curt 'Equilibri' (Balance, 1989) em vénen al cap algunes obres literàries com la novel·la Momo de Michael Ende on els hòmens de gris roben el temps a les persones o El petit príncep d’Antoine de Saint-Exupéry on un xiquet fa que l’adult es repense les coses i la seua actuació.


Aquest curt ens permet diverses interpretacions al voltant de la importància del treball en equip per a la subsistència del grup. Un dels personatges pesca una caixa i aquell objecte es converteix en el centre de l'atenció de la resta i en un element desitjable que desestabilitzarà l'estatus igualitari dels diferents individus. Amb la caixa de música apareix també la propietat privada i, amb ella, l’enveja i la cobdícia. Aquesta nova sensació desencadenarà la lluita i, posteriorment, donarà pas al robatori i a l’assassinat. La lluita generada trenca l'equilibri inicial i la col·laboració necessària per mantenir la balança equilibrada en l'espai. El desig de riquesa, un procés que s’ha desenvolupat des dels orígens de la humanitat, donarà pas a una situació diferent a la que s'esperava l'individu: "no sempre es pot gaudir plenament de la propietat privada si desapareix l'equilibri necessari en tot grup humà. Sense solidaritat no hi ha organització possible; sense una col·laboració justa i equilibrada es produeix l'explotació".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.