(1962-2012) 50 anys de la publicació de
Raimon, en homenatge a Fuster, fa una lectura d'una selecció de textos de Joan Fuster. De tots, hem parat esment en un dels articles més irònics i divertits (temps: 11'57-14'47) del propi Fuster, publicat inicialment en la cartellera Què y donde, en la seua columna "Notes d'un desficiós". Posteriorment, alguns dels textos escrits per Fuster en l'esmentada revista serien publicats en un llibre que es publicà amb el mateix títol de la columna, Notes d'un desficiós, amb un pròleg de Vicent Ventura (València, Almudín, 1980); el text també ha estat antologat en diverses ocasions (Ser Joan Fuster. Antologia de textos fusterians. A cura de Josep A. Fluixà i A. Martínez. Alzira, Bromera, 1991). La càrrega irònica de l'autor de Sueca és evident; no sabem si aquesta mateixa ironia, compartida en moltes ocasions pel cantant de Xàtiva, és la que ha portat Raimon al lapsus en llegir una de les paraules del text; un fet que podria evidenciar el que, unes línies més avall, en diu Fuster: "Freud, d'haver-ho presenciat, ens hauria fornit d'un més" [referint-se a un nou complex]. "O potser ho hauria inclòs en l'apartat de la "sexualitat oral".
____________________________________________
RÀPIDA TEORIA DEL PORRO
Confesse que mai no m'ha interessat , i no sé per què. Ho he provat cinc, deu, vint vegades, i sempre he retornat als meus tòxics subalterns, el tabac ros i el whisky. Deu ser cosa de l'edat. Però l'espectacle del porro m'apassiona. El trobe fascinant. Hi ha, per començar , el ritual de confeccionar-lo: és una operació meticulosa, que comporta calibrar la dosi de l'"herba" o el "xocolate", o la "merda", i barrejar-la amb els brins del tabac convencional, i enrotllar-lo tot amb un full de paper de fumar arcaic, d'una ja insòlita marca d'Alcoi. El resultat sol tenir un aspecte de botifarra, en el mal sentit de la paraula. Després, algú l'encén. L'iniciador fot una xamada, i de seguida posa cara d'èxtasi. És mentida, naturalment. La droga -si és droga, que ho dubte- no ha pogut produir-li un efecte tan immediat. El porro passa a la boca de l'amic del costat, que fa uns ulls decadents, d'una presumpta somnolència gloriosa. I passa a la boca següent, i a l'altra, i a l'altra... A tot estirar, el porro dura un parell de rondes. Els consumidors, si no, ho simulen. Oscil·len entre l'eufòria i la laxitud. I fa bonic. Però és evident que la droga, consumida tan modestament, no ha pogut commoure'ls. Potser un porro individual serà tota una altra cosa: el porro col·lectiu, però, és el més habitual i suscita escenes increïbles. La meua conclusió és que la droga no es l'ingredient, sinó la bava que cada consumidor aplica al cigarret, i que progressa a cada xuplada. Només Déu sap quants bacils passen d'un individu a l'altre. Tot són baves: el porro només n'és l'excusa. Freud, d'haver-ho presenciat, ens hauria fornit d'un més. O potser ho hauria inclòs en l'apartat de la "sexualitat oral". La porreria pobra s'acontenta amb les baves... ¡No hi tinc res en contra, alto! ¡I per molts anys!
Agost, 1979
De Notes d'un desficiós
El text ha estat tret del web Imatge.org, un espai interessant on trobereu un conjunt de textos per al comentari.
Temes de literatura de segon de batxillerat
(Exercici en grups de quatre persones)
A continuació teniu diferents temes que hi ha penjats a la xarxa en diversos webs, llig-te'ls i valora'ls: digues quin et sembla més apropiat per a l'aprenentage que has de fer i si algun d'ells conté alguna errada o està curt d'informació. Justifica sempre la teua resposta amb exemples i tingues en compte el títol del tema.
Tema 15 Valora la repercussió de l'assaig de Joan Fuster en el context de l'època.
- La serp blanca
- IES Jaume I
- Faustilit
- 2blasbat
- Suport
- Josep Vañó
- Cèsar - Lletraferit
- Departament de filologia STJ Vedat
- Gloria Gómez Montllor
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.