22 d’abr. 2005

AUTOPISTA LITERÀRIA (V 2005 4)

 AUTOPISTA LITERÀRIA  2005

DEPARTAMENT DE VALENCIÀ

IES MANUEL SANCHIS GUARNER (SILLA)



PISTA NÚMERO 4





A) Jaume Pérez Montaner, estudiós de l'obra de l'autor, diu del llibre:

«La seua significació històrica ha estat tan remarcable que es pot parlar des de la nostra perspectiva actual d́'un abans i un després d́'aquesta obra en qualsevol referència a la cultura i la consciència nacional del País Valencià.» (Viquipèdia)




B) Així comença el pròleg que escrigué l'autor per a la segona edició de l'obra que busquem:

"Esgotada de fa mesos la primera edició d'aquesta obra, els editors han cregut que el mercat encara en demana més exemplars, i es proposen de repetir-ne el tiratge. Si tenim en compte els costums del nostre petit món cultural, sembla que això —ben poca cosa, al cap i a la fi— hauria d'ésser considerat com un autèntic «èxit de llibreria».
N'estic content, no cal dir-ho. Però, en el fons, no sé fins a quin punt em correspon el dret personal de gloriar-me'n. Tant mòdic com vulguem, l'«èxit» hi és, no hi ha dubte. Tanmateix, sospito que em pertoca una part molt reduïda en el mèrit. De fet, el mèrit és del «tema»; del «tema», sobretot. Aquest llibre s'ha venut bé, fonamentalment, perquè el nostre públic —valencià i no valencià— el necessitava. Necessitàvem, necessitem llibres, escrits per algú o altre, tant se val, on d'una vegada i sense ambages, queden replantejats uns quants dels problemes bàsics que ens afecten en el nostre destí de col·lectivitat diferenciada. Ens urgeixen molts exàmens de consciència —de consciència nacional—: un d'ells, concretament, des de l'angle valencià, era el més urgent i urgidor de tots. Almenys, jo, com a valencià, ho creia així. La curiositat suscitada pel meu paper demostra que no era jo l'únic a pensar-ho."


 Retrat de l'autor: Andreu Alfaro i Hernández



MÉS PISTES


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.