12 de gen. 2017

Els oficis del cinema

Realitzar un producte audiovisual (cinematogràfic, videogràfic o televisiu) és un treball col·lectiu, un esforç d'equip en el qual participen molts professionals de diferents disciplines. El procés és llarg i, per això, el treball es realitza en diverses fases. La preproducció, que se centra en el projecte i l'organització. Un equip de producció intentarà vendre la idea per aconseguir els mitjans creatius, econòmics, artístics i tècnics necessaris per poder portar-la endavant amb la realització d'una pel·lícula. A partir de la idea original s'elaborarà el guió cinematogràfic, un  pressupost econòmic, la distribució de responsabilitats i funcions, la localització d'escenaris i la planificació del rodatge. La fase de producció se centra en el rodatge i l'enregistrament de les imatges originals. El procés no es completarà fins la fase de postproducció, que inclou el muntatge, la correcció d'imatges, la inclusió de signes de puntuació i el trucatge, la titulació i la sonorització.

 

Finalment, la distribució i projecció de la pel·lícula és el que li donarà sentit al producte audiovisual.




En el número musical anterior, tret de la pel·lícula Singin'in the Rain (1952), podem veure l'actor protagonista acompanyat del còmic i, de fons, focus i operaris que preparen decorats o netegen el set de rodatge. Són molts els oficis que giren al voltant del món del cinema i la producció de pel·lícules, entre ells podem de nomenar els de:

Guionista: persona que desenvolupa, per escrit i en forma de guió literari, la idea o novel·la en la qual es basarà l’argument de la pel·lícula. Col·labora amb el productor i el director.




Productor: persona o empresa que finança la pel·lícula amb els seus propis mitjans econòmics o que busca finançament extern.

Productor executiu: persona o equip que prepara, organitza i vigila l'execució del rodatge d'una pel·lícula segons els plans de treball i el pressupost. Ajudants, secretaris i administradors de l'equip de producció s'encarreguen de proporcionar a l'equip de rodatge els mitjans necessaris per executar bé el projecte.

Ajudant de producció: persona que col·labora amb el productor en les gestions de preparació i coordinació i realitza les gestions administratives i econòmiques perquè la producció siga viable.

Director: desenvolupa i planifica el guió tècnic, coordina els rodatges, assajos, muntatge i dirigeix l’equip tècnic i als actors. En televisió normalment es diu realitzador.

  



Ajudant de direcció: persona que col·labora en la posada en escena amb l’equip de producció.

Secretari de rodatge o script: persona que s'encarrega de supervisar la continuïtat entre plànols i vetlla per l'ajust entre el que es roda i el guió de treball.

Director de fotografia: s'encarrega de la creació de l'ambient de la pel·lícula a partir de la il·luminació i les condicions de treball de la càmera: determina el diafragma, els filtres, controla el revelat i dóna el vist i plau a la còpia definitiva.

Operador de càmera: és qui empra la càmera sota les ordres del director de fotografia i del director. Realitza els moviments de la càmera, selecciona l'emplaçament més oportú, fa tots els ajustaments de velocitat, diafragma, focus i enquadrament.



Ajudant de càmera: col·labora amb el càmera i s'encarrega generalment de la càrrega i etiquetat de las bobines de pel·lícula, del muntatge i posada a punt de la càmera, de mesurar les distàncies del focus a l'objecte i ajustar l'enfocament, sobretot quan es realitzen moviments de càmera.

Foto fixa: durant el rodatge es realitzen fotografies que faciliten el manteniment de la continuïtat entre escenes. Les fotografies també són emprades per a l'arxiu de producció, promoció en premsa i festivals.

Il·luminador: s'encarrega de crear, dirigir i controlar la llum dels decorats per aconseguir l'efecte que es pretén. Estudia les necessitats d'il·luminació, tria els materials necessaris, planifica i elabora els plànols, distribueix la il·luminació i dirigeix a l'equip d'il·luminació.

Elèctric: instal·la tot tipus d'elements d'il·luminació i controla els focus.

Maquinista: persona encarregada de muntar i desplaçar la maquinària auxiliar (trípodes, dollys, grues, travellings...) emprada durant el rodatge.



Operador i mesclador de so: tècnic que s'encarrega del registre del so durant el rodatge. Sol ser un enginyer de so que efectua el control del registre i el maquinista que condueix la girafa o canya per on va penjat el micròfon.

En la fase de postproducció, altres tècnics s'encarreguen del doblatge sonor, la música i els efectes especials.

Director artístic: crea i dissenya la posada en escena, a través del disseny dels decorats. A les seues ordres treballa el decorador, que crea els decorats i coordina el treball de fusters, pintors...

Figurinista: crea i dissenya el vestuari segons l'època i la situació de l'escena i en supervisa les proves de vestuari.

Perruqueria, sastres i maquillatge: s'encarreguen de l'aspecte dels actors perquè la seua imatge s'ajuste al que s'ha especificat en el guió.

Atrezzista: persona encarregada d'aconseguir l'utillatge i els elements decoratius necessaris per a ambientar adequadament el set de rodatge.

Encarregat del càsting: persona responsable de seleccionar actors, actrius, figurants i especialistes o dobles.

Actors protagonistes: són els qui defensen els personatges que tenen un paper vital en el guió i sobre els quals recau el pes de la trama.



Actors secundaris:  la seua interpretació serveix de referència als protagonistes; encara que el seu paper en escena no és principal poden ser importants per la resolució de la trama.

Especialistes: substitueixen als actors en les preses que requereixen especials habilitats físiques o on es pot córrer algun tipus de perill.

Figurants: actors i actrius secundaris que intervenen en la representació però no en els diàlegs.

L'autor de la música: compositor de la sintonia original o específica per a cada ocasió. Quan la banda sonora no és original, la persona que s'encarrega de fer els arranjaments musicals per adaptar les cançons o la música a cada escena.

Muntador: persona que, en col·laboració amb el director, s'encarrega de seleccionar, organitzar i ajuntar els diferents fragments (seqüències, escenes, plans, preses) que formen una pel·lícula. En televisió es denomina editor.

 

Tècnics de trucatge: persones encarregades dels efectes especials i digitals.



Final de la pel·lícula Cinema Paradiso (1988), de Giuseppe Tornatore; moment en què el protagonista, Salvatore, visiona el regal que li ha deixat Alfredo, la persona que, des de menut, li havia inculcat l'estima pel cinema.




Apunt publicat anteriorment el 14 d'abril de 2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.